Drie maanden later dan gepland is afgelopen woensdag de renovatie van de Sint-Nicolaas- of Bergkerk in het Bergkwartier formeel afgerond. Woensdag metselden de Overijsselse cultuurgedeputeerde Maij en de Deventer cultuurwethouder Hartogh Heys een gedenksteen in boven de toegangsdeuren van de Bergkerk. Door de ingrijpende renovatie straalt de van oorsprong romaanse kruisbasiliek weer als in haar hoogtijdagen.

Sinds 2009 werkt de stad Deventer aan het behoud van drie monumentale kerken, de Grote of Sint-Lebuïnuskerk, de Broederenkerk en de acht eeuwen oude Bergkerk. Op de zolders van laatstgenoemde is door houtrot en bonte knaagkevers aangetast houtwerk vervangen. Scheuren in de muren zijn hersteld en er is opnieuw gevoegd. Het dak, het schilderwerk, de glas-in-loodramen en de goten kregen een onderhoudsbeurt.

Ook zijn zeldzame muurschilderingen geconserveerd en is er onderzoek gedaan naar de conditie van de afbeeldingen van de heiligen Martinus en Nicolaas. Deze schilderingen uit ongeveer 1200 zijn hoogstwaarschijnlijk de oudste muurschilderingen van Nederland.

Exposities en evenementen

Misschien wel de minst zichtbare maar, gezien de bestemming die de Bergkerk tegenwoordig heeft, niet de minste verbetering is de installatie van een nieuwe klimaatinstallatie. Deze verbetering maakt het mogelijk om de Bergkerk meer te gebruiken voor aansprekende tentoonstellingen en exposities, zonder dat de tentoongestelde kunst te lijden heeft onder de klimatologische omstandigheden. Hester Maij: „Om de kerk duurzaam te behouden, is ze geschikt gemaakt voor een toekomst met exposities en andere evenementen. Daarmee is de Bergkerk een succesvol voorbeeld van herbestemming van religieus erfgoed.”

De provincie Overijssel droeg ruim 1,1 miljoen euro bij aan de restauratie, de gemeente Deventer ruim 675.000 euro. Het bouwfonds Cultuurfonds heeft bijgedragen aan de faciliteiten voor tentoonstellingen.

Reacties

reacties