“Een initiatief met meerwaarde voor de stad” zo noemt het college van B&W het plan voor een stadsstrand aan de IJssel bij Deventer. Toch is de kans klein dat het, door veel Deventenaren warm omarmde, plan al in 2016 gerealiseerd zal worden.

Een echt stadsstrand aan de Bolwerksplas, tussen de Wilhelminabrug en het pontje veel Deventenaren zagen zichzelf al liggen komende zomer. Het plan van Koos Janssen is zo populair dat D66 besloot schriftelijke vragen te stellen aan het college.

Absolute Meerwaarde

“Het initiatief heeft absoluut een meerwaarde voor de stad, zowel voor de eigen bewoners als voor de bezoekers. Het verhoogt de beleving van de binnenstad, kan extra bezoekers aantrekken en kan ook de verblijfsduur van de bezoekers verlengen”, schrijft het college in een reactie op vragen van de raadsfractie van D66.

Bestemmingsplan

Een belangrijke factor voor de haalbaarheid van het initiatief is het feit dat het bestemmingsplan op dit moment een stadsstrand op de gekozen locatie niet toestaat. Daarnaast is het niet alleen de gemeente die kan bepalen of het stadsstrand er uiteindelijk zal komen. “Goede afstemming met de andere betrokken overheden (Rijkswaterstaat, provincie Overijssel, Waterschap Vallei en Veluwe) en met de betrokken partners in de omgeving is van cruciaal belang om dit initiatief te laten slagen.”

Preadvies

Nadat al snel duidelijk was dat het initiatief voor een stadsstrand onder zijn plaatsgenoten op veel steun kon rekenen trok Koos Janssen in september 2015 de stoute schoenen aan en nam contact op met de gemeente om de mogelijkheden te bekijken. De gemeente adviseerde hem om een preadvies aanvraag in te dienen waarmee de gemeente wordt gedwongen een standpunt in te nemen over de plannen. Deze aanvraag diende Janssen in januari van dit jaar in.

Proef

stadsstrand-deventer

 

“We achten het onwaarschijnlijk dat de ondernemer al dit seizoen kan starten met zijn initiatief. De gemeente is immers niet de enige partij die hierin zeggenschap heeft. Na de belangenafweging en de principe-uitspraak (preadvies) van het college is het aan de initiatiefnemer om vervolgens de benodigde vergunningaanvraag in te dienen.”. was de reactie van het college op de vraag van D66 om een proef met het stadsstrand in 2016.

Deventer moet dus nog even geduld hebben en zal naar alle waarschijnlijkheid dit jaar nog niet kunnen genieten op haar eigen stadsstrand. Toch denken wij dat het komende zomer, ook zonder officieel stadsstrand, alsnog erg gezellig zal worden langs de IJssel. Daar zorgen we dan zelf wel voor toch Deventer?

Meer over het Deventer Stadsstrand lees je hier

Reacties

reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here