Vandaag overleed Johan Cruijf op 68 jarige leeftijd in Barcelona. Ondanks zijn overtuiging het gevecht met longkanker te zullen winnen heeft hij deze toch verloren. Deventer heeft een warme band met Johan Cruijf en met name zijn foundation. 

Maar liefst drie Johan Cruijff Courts telt onze stad. Na de Keizer Frederikstraat en de Middelweg werd in 2010 het derde terrein aan de Maasstraat in de Rivierenwijk in gebruik genomen. De multifunctionele sportvoorzieningen worden door de Deventer jeugd, scholen en verenigingen dagelijks gebruikt om lekker te sporten.

Carrière

Cruijff kwam 48 keer uit voor het Nederlands elftal en kwam daarin tot 33 doelpunten. De voormalig sterspeler van Ajax en FC Barcelona werd drie keer uitgeroepen tot wereldvoetballer van het jaar. Ook was de Amsterdammer te bewonderen in onze eigen Adelaarshorst zo blijkt uit deze tweets die Erik (@ErikDeventer) plaatsteZiekte

In oktober vorig jaar werd bij Cruijff longkanker geconstateerd maar was hij nog strijdbaar. Cruijff geloofde er heilig in dat hij zou genezen van longkanker. De legendarische nummer 14 vergeleek zijn gevecht tegen de ziekte met een wedstrijd: “Ik heb het gevoel dat ik met 2-0 voorsta in de eerste helft van een wedstrijd die nog niet is afgelopen.” zei hij in een interview februari jongstleden.

Vandaag heeft hij het gevecht met de slopende ziekte verloren.“Met verdriet moeten wij mededelen dat Johan Cruijff omringd door zijn familie en na een felle strijd tegen kanker, op 24 maart in Barcelona is overleden”, zo staat op de site van zijn foundation.

cruijff-court-keizerslanden
Het Cruijff Court in Keizerslanden.

Zeker is dat Cruijff gedurende zijn leven naast de vele sportieve hoogtepunten ook voor een prachtige erfenis heeft gezorgd. Ook in Deventer zal men hem hierom nog dagelijks blijven herinneren op een van de Cruijf Courts.

 

 

 

Reacties

reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here