15.2 C
Deventer
zo 20 september 2020 - 23:05

Programma Deventer Op Stelten 2016 boordevol hoogtepunten

Voor de 20e editie van Deventer Op Stelten is de organisatie er wederom in geslaagd om voorstellingen met internationale allure naar Deventer te halen. Maar wie komen er nu eigenlijk en welke acts mag je gewoonweg niet missen tijdens Deventer Op Stelten 2016. Een overzicht.

Programma Deventer Op Stelten 2016: Een overzicht

1. TRANSE EXPRESS – “Mù”

Frankrijk

Grote Kerkhof

7/8/9 juli (avond)

(Klik/Swipe op de afbeelding voor meer foto’s)

Transe Express is dit jaar de openingsact van Deventer Op Stelten. Dit Franse gezelschap is een graag geziene en veel gevraagde act op vele internationale festivals.

De voorstelling ‘Mù’ laat zich het beste omschrijven als een surrealistisch spektakel boordevol live-muziek, fantasievolle karakters en onderwaterfiguren. Een extra spectaculair element van deze voorstelling is de enorme hijskraan waardoor de voorstelling zich letterlijk en figuurlijk een van de hoogtepunten van Deventer Op Stelten mag noemen. De voorstelling is naast de openingsavond ook te zien op op vrijdagavond 8 juli en zaterdagavond 9 juli. Op zaterdagmiddag 9 juli is er een korte, openbare repetitie met een toelichting door Transe Express.

2. COMPAGNIE DES QUIDAMS – “FierS à Cheval”

Frankrijk

Brink en Grote of Lebuinuskerk

Volgt

(Klik/Swipe op de afbeelding voor meer foto’s)

Met een indrukwekkende kudde van trotse witte paarden kom Compagnie des Quidams naar Deventer. “FierS à Cheval’ is een verbluffend schouwspel waarin 9 acteurs transformeren in adembenemende witte paarden van 3,5 meter hoog. Al galopperend en hinnikend nemen zij het publiek mee in een poëtische en dromerige parade waar nog lang over nagepraat zal worden.

‘FierS à Cheval’ is tijdens Deventer Op Stelten te zien op de Brink én in een speciale versie in de Lebuinuskerk.

3. TEATRO DEI VENTI – ‘SIMURGH’

Italië

Beestenmarkt

Volgt

(Klik/Swipe op de afbeelding voor meer foto’s)

De Beestenmarkt is het decor voor de Nederlandse première van ‘Simurgh’ van de Italiaanse formatie Teatro dei Venti. In deze voorstelling creëren acht steltenacteurs en twee muzikanten een magische sfeer en nemen zij je mee in het verhaal over een mythe uit het Midden-Oosten. ‘Simurgh’  is een droom, een visioen, die opkomt en weer verdwijnt voor de ogen van het publiek.

Geniet van de energie tussen het indrukwekkende steltenwerk en meeslepende live muziek die samen zorgen voor een voorstelling die je niet snel zult vergeten.

4. CIRQUE INEXTRÉMISTE – ‘Extension’

Frankrijk

Deventer Schouwburg

8/9/10 juli (zie omschrijving)

10,- p.p.

(Klik/Swipe op de afbeelding voor meer foto’s)

In de Deventer Schouwburg is Cirque Inextrémiste te zien met het spectaculaire ‘Extension’, waarin een kleine graafmachine één van de hoofdrollen speelt, naast bouwmaterialen als gasflessen en steigerplanken. Daarmee knutselt dit drietal een circustheatervoorstelling vol (lucht)acrobatiek in elkaar die je voor altijd anders naar een bouwplaats zal laten kijken.

‘Extension’ is alleen toegankelijk met Swipeets (€ 10,- p.p.), is 4 keer te zien (8 juli 21.00 uur, 9 juli 15.00 en 21.00 uur, 10 juli 15.00 uur) en duurt 1 uur. De Swipeetverkoop start 23 mei via www.deventerschouwburg.nl.

5. OCKHAM’S RAZOR ‘Tower and Pole’

Engeland

Burgemeestershof (Stadhuiskwartier)

Volgt

(Klik/Swipe op de afbeelding voor meer foto’s)

De Burgemeestershof in het nieuwe Stadhuiskwartier is als nieuwe locatie aan het speelschema van Deventer Op Stelten toegevoegd. Op deze mooie locatie speelt  Ockham’s Razor hun korte voorstelling ‘Tower and Pole’, een indrukwekkend dansduet dat zich afspeelt in en rondom een hoge, doorzichtige, plastic tube.

6.  COMPAGNIE N°8 ‘Garden Party’

Frankrijk

Worpplantsoen

Volgt

(Klik/Swipe op de afbeelding voor meer foto’s)

Compagnie N°8 laat in ‘Garden Party’ de Franse bourgeoisie van een hele andere kant zien. De voorstelling begint ogenschijnlijk als een vredig en mooi tafereel, maar ontaard al snel tot een ongetemde en poëtische slapsSwipe over het menselijk gedrag. Een absurdistische voorstelling over sociale rituelen, normen en waarden, de elite en etiquette, egoïsme en wanhoop. Toptheater door acht acteurs, te zien in het Worpplantsoen.

7.  COMPAGNIE DYPTIK ‘D-Construction’

Frankrijk

Boreelplein

Volgt

(Klik/Swipe op de afbeelding voor meer foto’s)

Compagnie Dyptik komt naar Deventer met de Nederlandse première van ‘D-Construction’; een dansvoorstelling die je raakt, een eigentijdse en energieke act door zeven hiphop-dansers van verschillende nationaliteiten over identiteit. De voorstelling toont de dynamiek van de massa op het individu en de kracht van bewegingen op lichaam en geest. De straat is het podium, de metalen constructie fungeert als speeltuin of gevangenis, beschermd of onbeschermd.

8.  SACÉKRIPA ‘Vu’

Frankrijk

't Klooster (Bouwkunde)

Volgt

(Klik/Swipe op de afbeelding voor meer foto’s)

Op ’t Klooster is een van de kleinere voorstellingen van Deventer Op Stelten te zien. Het Franse Sacékripa neemt je tijdens “Vu” mee in een staaltje visueel theater dat even absurdistisch en komisch als boeiend en indrukwekkend is. Een man zit aan een tafeltje, en stapelt, verlegt, bouwt en verzet onder meer kopjes, lepeltjes en een waterkoker op een griezelig precieze manier. ‘Vu’: een kleine voorstelling door één speler, zonder tekst, met een zeer sterke mimiek, boeiend vanaf de eerste tot de laatste minuut!

9.  COMPAGNIE UNE DE PLUS ‘Trois’

Frankrijk

Bergkerk

Volgt

(Klik/Swipe op de afbeelding voor meer foto’s)

Compagnie Une de Plus speelt een reprise van hun voorstelling ‘Trois’, die al twee keer eerder te zien was in Deventer. Speciaal voor de 20e editie spelen ze deze intieme en pure voorstelling in de Bergkerk. Une de Plus brengt poppenspel, dans, mime, stelten en maskers samen in een poëtisch en fragiel universum, met twee levensgrote marionetten en een kleine marionet die zijn eerste onbeholpen stapjes in het leven zet.

10. SHARON FRIDMAN ‘¿Hasta dónde?’

Israël/Spanje

Boreeltuin

Volgt

(Klik/Swipe op de afbeelding voor meer foto’s)

De Boreeltuin is het decor voor de indrukwekkende voorstelling ‘¿Hasta dónde?’ van Sharon Fridman. Deze dansvoorstelling toont met veel intensiteit het spanningsveld tussen twee mannelijke dansers die elkaar soms ondersteunen en dan weer tegenwerken en afstoten. Een zeer gepassioneerde voorstelling met intens fysiek samenspel.

11. Théâtre du Vertige – ‘Klown Konzept’

Frankrijk

Brink + Winkelstraten

Volgt

(Klik/Swipe op de afbeelding voor meer foto’s)

Théâtre du Vertige viert net als Deventer Op Stelten haar 20-jarig bestaan. Vanwege dit heugelijke feit komt dit het gezelschap naar Deventer voor een reprise van ‘Les Bouffons Volants’: Een vrolijke act met een steltenacteur en twee rondrijdende vliegeniers. Klown Konzept brengt verder een ‘hommage aan 20 jaar Deventer Op Stelten’ met een interactieve show tussen ‘Le Klown’ en het festivalpubliek.

12. DE JONGENS – ‘Passiefisten’

Nederland

Nieuwe Markt

Volgt

(Klik/Swipe op de afbeelding voor meer foto’s)

Natuurlijk mag ook theater van eigen bodem niet ontbreken tijdens Deventer Op Stelten. De Groninger theatergroep De Jongens combineert op subtiele wijze slapsSwipe met poëtische beelden en even zo makkelijk special effects met tragiek. Passiefisten is een tragikomische voorstelling, waarin doorsnee burgers – het zouden onze vrienden, ouders of collega’s kunnen zijn – besluiten om niet langer passief toe te kijken, maar in plaats daarvan harde actie te voeren tegen de onrechtvaardigheid in de wereld. Onhandig gestuntel en gebrek aan kennis vermengt met enthousiasme vormt een explosief mengsel. Hun gebrek aan militant talent heeft echter onomkeerbare gevolgen. 

12. PERKY&FIDDLE – ‘The Perky & Fiddle Show’

Nederland

Lamme van Dieseplein

Volgt

(Klik/Swipe op de afbeelding voor meer foto’s)

De Perky & Fiddle show is een straattheater performance over twee tegendraadse tuinkabouters die hun saaie leven zat zijn en op avontuur gaan. Al snel belanden zij in de ‘grote mensen wereld’ van sex, drugs & rock ‘n’ roll.

Deze voorstelling is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar.

13. GERARD O – ‘Air’

Nederland

Broederenplein

Volgt

Op het Broederenplein zoek acteur Gerard O contact met een sky-dancer (een soort inflatable) en daagt hem uit. Humor, onhandigheid en eenzaamheid ten top.

14. Close-Act, Teatro Pavana, Adam Read, Cie Mobil – ‘Feestelijk buitentheater op en rond de Brink’

Nederland/Duitsland

Op en rond de Brink

8/9/10 juli

(Klik/Swipe op de afbeelding voor meer foto’s)

Op het sfeervolle stadsplein de Brink zijn evenals voorgaande jaren diverse kleinere acts te zien. De Nederlandse formatie Close-Act brengt ‘Birdmen’, een schouwspel van drie grote gevleugelde creaties, naar de Brink. De acht Spaanse danseressen op stelten van Teatro Pavana (Nederland) spelen ‘Danzanti’ en de rondtrekkende solo-act ‘Parasomnia van de Duitse Adam Read zullen op en rond de Brink voor spektakel zorgen. Compagnie Mobiel (Nederland) brengt in haar voorstelling ‘Despoot’ een saluut aan wereldwijd bekende strandbeesten van Theo Jansen en nemen zelf ook een ‘interactief loopmachinebeest mee’
De voorstellingen zullen het gehele weekend doorlopend op en rond de Brink plaatsvinden.

14. THEATERSCHIP & KAMEROPERAHUIS – ‘Paard Brandweerwagen & Kikker’

Nederland

Bolwerksmolen

Volgt

De prachtige Bolwerksmolen is dit jaar een nieuwe speellocatie tijdens Deventer Op Stelten. Onder de rook van deze indrukwekkende molen is dit jaar de première van de kermisopera ‘Paard Brandweerwagen & Kikker’ te zien. Deze unieke voorstelling is een coproductie van het Theaterschip (Deventer), het Kameroperahuis (Zwolle) en het Nationaal Jeugd Orkest.

Muziektheater in optima forma in een voorstelling waaraan zowel professionals als amateurs meewerken. Het stuk speelt zich af op en rond een vervallen draaimolen. De eigenaresse kan de broek met moeite omhooghouden en de schuldeisers staan op scherp. Ze doet vergeefse pogingen om kaartjes te verkopen terwijl in haar afwezigheid de draaimolen tot leven komt. Aanrader!

15. Hoogtevrees – ‘(Muziek-) Festival in het Worpplantsoen’

Ook dit jaar zal (Muziek-) Festival Hoogtevrees het Worpplantsoen weer een oase zijn van creativiteit, muzikaliteit en gezelligheid. Met de fijnste muziek, gecombineerd met theater, sfeer, lekker eten en goed drinken wordt Hoogtevrees 2016 weer een waar genot!

Op het programma dit jaar onder meer The Hackensaw Boys, Tjing Tjing (Roosbeef & Andre Manuel), Eriksson Delcroix, Los Pirañas, Tiny Legs Tim, Henhouse Prowlers, Jessica Lee Wilkes en Donnerwetter. ‘Hoogtevrees’ wordt georganiseerd i.s.m. Poppodium het Burgerweeshuis en is het gehele weekend gratis te bezoeken!